Emil Boc a precizat ca, pe viitor, cu asemenea declaratii, "UDMR isi pune un fundament solid pentru a ramane in opozitie daca PD-L-ul va ajunge sa guverneze Romania". "Speram sa nu avem nevoie de UDMR la guvernare, iar, oricum, cu asemenea declaratii, nu va fi partenerul nostru in orice situatie”, a declarat Boc, in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele democrat-liberalilor a mai afirmat ca, daca ar fi fost primul-ministru al Romaniei, ar fi dat UDMR afara de la guvernare dupa ce Marko Bela a facut declaratia privind obligativitatea studierii limbii maghiare. "Pare nevinovata acea declaratie a domnului Marko Bela cu privire la obligativitatea studierii limbii maghiare in anumite comunitati. Daca eu as fi fost prim-ministrul Romaniei, a doua zi UDMR era afara din Guvern dupa o asemenea declaratie. E cazul ca fiecare sa stie propria limita si lungul nasului. Cand sari calul trebuie sa fi dat afara. UDMR poate fi un partener atat timp cat respecta Constitutia si bunul simt. Cand sare calul, trebui sa isi vada locul in opozitie”, a spus Boc.

Liderul PD-L a mai afirmat ca nicio tara din lume nu poate impune cetatenilor sai sa invete, in mod obligatoriu, alta limba decat limba oficiala a statului. "In Romania, limba oficiala este limba romana, iar invatarea altor limbi depinde de viata. Daca oamenii simt nevoia sa vorbeasca o limba straina o invata nu pentru ca ii obliga Marko Bela”, a mai spus presedintele PD-L, care a catalogat propunerea presedintelui UDMR drept aberanta si stupida.

Mentionam ca la nivelul judetului Cluj si al municipiului Cluj-Napoca exista o intelegere intre UDMR si PD-L, intelegere care asigura majoritatea celor doua formatiuni politice atat in Consiliu Local Cluj-Napoca, cat si in Consiliul Judetean Cluj.

Tot in baza acestei intelegeri, UDMR Cluj a primit un post de viceprimar, pentru liderul filialei, Laszlo Attila si un post de vicepresedinte pentru fostul consilier al primului ministru, Fekete Emoke.