BEC a hotarat ca nu pot fi admise candidaturi independente ale membrilor partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale sau ai organizatiilor neguvernamentale ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

Presedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samuel, a declarat, luni ca, in aceasta situatie, cei doi candidati vor renunta la apartenenta de partid si la statutul lor de consilieri local, respectiv judetean, pentru ca nimeni sa nu mai ai aiba obiectiuni.

Suntem curiosi cine a initiat aceasta hotarare de birou electoral, facem investigatii”, a spus Csinta, mentionand ca respectivii candidati considera aceasta decizie "discriminatorie".

Conducerea PCM Covasna a anuntat, joi, 16 octombrie, ca va sustine trei independenti la alegerile parlamentare, in cele 6 colegii uninominale din judet, si anume pe Szilaghyi Sandor, consilier judetean si vicepresedinte PCM Baraolt, care va candida sustinut de PCM in colegiul senatorial din zona Baraolt – Sfantu-Gheorghe, Racosi Janos, intreprinzator privat, consilier local PCM si membru PCM Targu-Secuiesc si Fekete Attila, care candideaza la Camera Deputatilor in Colegiul Sfantu-Gheorghe - director zonal al unui concern austriac si care nu este membru PCM.

Presedintele Biroului Electoral Judetean Covasna (BEJ), Irina Toboltoc, a declarat luni ca pana in prezent au inscris candidatii, in toate cele sase colegii, PNL, PD-L, PSD si PC, UDMR, plus independentul Otvos Mozes. Alte formatiuni care au anuntat candidati sunt PRM, in toate colegiile, iar PCM va sustine cei trei independenti, pentru care strange semnaturi. Ultima data de depunere a candidaturilor la BEJ este marti, 21 octombrie, la miezul noptii.

Comitetul National al PCM a stabilit la inceputul lunii octombrie ca partidul va sustine independenti la alegerile parlamentare. Dorinta organizatiei din Covasna era insa ca PCM sa participe la alegeri sub sigla civicilor maghiari si ca aceasta decizie sa fie obligatorie pentru toate organizatiile din tara. In judetul Covasna au fost trasate patru colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat.