Candidatura lui Theodor Stolojan a fost tinuta in suspans in contextul in care au existat declaratii repetate ale prim-vicepresedintelui PD-L referitoare la intentia sa de a nu intra in competitia electorala, desi ulterior Emil Boc anunta ca o astfel de hotarare nu-i apartine in totalitate lui. "Nu particip. Nu vreau sa fiu un figurant in Parlamentul Romaniei si pe mine ma intereseaza buna guvernare, nu sa fiu figurant in Parlamentul Romaniei, nu imunitatea parlamentara", a declarat duminica, pentru NewsIn, prim-vicepresedintele PD-L.

La o privire mai atenta, multi candidati democrat-liberali se dovedesc a fi personaje reciclate din alte partide: fosti pesedisti, peremisti, taranisti sau conservatori si care sunt imprastiati prin judete cum ar fi Constanta (Dorel Onaca, ex-PDSR, via PRM, via PC), Galati (Petru Lificiu, fost ministru al mediului in Cabinetul Nastase, ulterior presedinte al ecologistilor), Giurgiu (Valentin Iliescu - care inainte de a ajunge in PD-L a trecut pe la PUNR si PSD), Buzau (Gratiela Iordache, aleasa in 2004 pe listele PSD-PC).

O alta strategie a PD-L a fost cooptarea oamenilor de afaceri, cea mai mare notorietate avand-o Sorin Minea, patronul Angst si contracandidatul premierului Tariceanu in judetul Ilfov, si Silviu Prigoana care tinteste un mandat de deputat in sectorul trei. De asemenea, patronul Altex - Dan Ostahie a fost si el curtat de PD-L Neamt, insa se pare ca si-a retras zilele acestea candidatura. De altfel, poate cel mai vocal lider de filiala din aceasta perioada a fost nemteanul Gheorghe Stefan, care le-a oferit, rand pe rand, loc in colegiile din judetul sau Monei Musca, apoi lui Dumitru Dragomir, ca sa nu o mai mentionam si pe fiica sefului statului - Elena Basescu - de asemenea ofertata.

Daca in Ilfov, Tariceanu se va confrunta cu Sorin Minea, fostul premier Adrian Nastase se bate la Mizil cu Mircea Staicu, un fost subordonat al acestuia, din cadrul Departamentului de Analiza Institutionala si Sociala (DAIS). In colegiul din Dolj unde candideaza presedintele PSD Mircea Geoana, PD-L il inscrie in cursa pe fostul prefect Nicolae Giugea, iar la Arges, in fieful pesedistilor, in colegiul lui Nicolae Vacaroiu, democrat-liberalii spera sa castige cu doctorul Mircea Cinteza.

Termenul initial pe care democrat-liberalii il stabilisera pentru anuntarea oficiala a tuturor candidaturilor si validarea lor in forurile de conducere a fost 7 octombrie, insa PD-L a decalat cu doua saptamani data amintita, dupa ce au fost facute o serie de "permutari", in special in colegiile bucurestene. Chiar pe ultima suta de metri, democrat-liberalii bucuresteni si-au definitivat candidaturile, ultimul sosit pe lista fiind fostul ambasador in Danemarca, Toader Paleologu. O surpriza a constituit-o si intrarea in intrecerea electorala a senatorului independent Ioan Talpes, aruncat in lupta impotriva conservatorului Dan Voiculescu, dar al carui nume a fost vehiculat insa si in mediile social-democrate ca posibil candidat al PSD.