"PRM a propus amanarea alegerilor pentru martie 2009. Iarna e un sfetnic bun. Altfel facem alegeri, vorba unui martir al luptei anti-fasciste, cu streangul la gat. Daca nu, macar pana in 6 decembrie, ca sa nu dam satisfactie iredentismului unguresc care in 30 noiembrie va organiza referendum pentru proclamarea autonomiei asa zisului Tinut Secuiesc si pe 1 decembrie sa proclame autonomia. Este un pericol grav care ne pandeste dupa precedentul Kosovo", a declarat liderul PRM, conform NewsIn.

PRM a contestat in contencios administrativ Hotararea de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, cerand suspendarea procesului electoral.Curtea de Apel Bucuresti a respins insa pe 25 septembrie solicitarea deoarece partidul nu a facut dovada unui “prejudiciu material viitor si previzibil” si nu a aratat motivele pentru care HG 802/2008 nu ar fi legala, a motivat instanta.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 6 octombrie, sa preschimbe termenul si sa ia in discutie mai devreme, pe 28 octombrie, cererea PRM de anulare a hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, insa orice decizie ce se va lua la acea data va putea fi contestata in instanta.

Termenul initial in acest proces privind anularea hotararii fusese stabilit pe 11 noiembrie, dar PRM a cerut ca judecarea sa aiba loc mai devreme, solicitare care a fost aprobata.

Premierul Tariceanu a precizat ca, daca judecatorii ar fi dat castig de cauza PRM, Guvernul era pregatit cu un pachet legislativ care urma sa fie adoptat imediat, ministrii fiind "tinuti in asteptare" pentru organizarea unei sedinte de Guvern extraordinare.