"Un om mic m-a acuzat de impostura. (...) Traian Basescu nu are cum sa nu stie cat de intens si de eficient a fost programul meu in Spania si in Italia. Eu eram acolo la locul meu de munca, nu putea fi vorba despre o campanie. (...) Este o megaimagine a unui miniom", a replicat Roman acuzatiilor presedintelui, potrivit NewsIn.

Reprezentantul Guvernului a precizat ca deplasarea sa a costat mai putin de 3.000 de euro, calculand atat vizita in Spania cat si pe cea in Italia, iar pe cea a presedintelui a estimat-o la 100.000 de euro. Roman a precizat ca deplasarile sale in scop electoral nu vor fi finantate din bani publici.

Intors duminica dintr-o vizita de doua zile in Spania, unde a participat la congresul asociatiilor romanesti din diaspora, seful statului a criticat politizarea evenimentului, dar si lipsa de interes a Executivului fata de emigrantii romani.

Basescu l-a calificat pe Roman ca fiind un impostor care, in calitate de candidat al PNL pentru romanii din diaspora, s-a prezentat sub titlul de Inalt reprezentant al Guvernului pentru romanii din strainatate.
Presedintele a criticat si lipsa de interes a Executivului fata de emigranti spunand ca, desi romanii trimit acasa sapte miliarde de euro pe an, statul nu investeste pentru asistenta lor decat 1,5 milioane de euro.

"Eu nu spun ca acolo nu au fost partide sau organizatii care, in mod neinspirat, au afisat insemnele inregistrate ale vreunui partid, sau nu au fost partide care si-au afisat de asemenea insemnele culturale manifestate prin fluieraturi sau huidiueli - sunt insemnele lor - sau nu au fost impostori care, in calitate de candidati pentru romanii din diaspora, s-au prezentat sub titlul de inalti reprezentanti ai Guvernului roman pentru romanii din strainatate", a explicat Basescu, referindu-se pe rand la steagurile PD-L arborate la concertul de la Alcala de Henares, la grupurile care au huiduit si la candidatul liberal pentru romanii din diaspora, Petre Roman.

Basescu a justificat participarea sa la Forum ca o solicitare a romanilor din diaspora care, "vazand ca institutiile abilitate nu respecta legea si obligatiile pe care le au" fata de ei, au decis, in ultima instanta, sa-l invite pe seful statului.

Petre Roman a fost numit de premierul Tariceanu, in data 15 septembrie, Inalt Reprezentant al Guvernului Romaniei pentru romanii din strainatate.