Sub presiunea opozitiei social-democrate, guvernul minoritar al liberalului Calin Popescu-Tariceanu a decis sa avanseze la 1 octombrie o crestere cu 20% a pensiilor. Tot de la aceasta data, salariul minim a trecut de la 500 la 540 de lei (135 la 141 euro), ajutoarele pentru incalzire au fost majorate, ca si subventiile pentru agricultori.

"Anul acesta, Mos Craciun a venit la 1 octombrie", scrie, ironic, presa, vorbind despre avalansa de cresteri salariale, prime si alte bonusuri oferite de guvern.

Insa cireasa de pe tort a aparut marti, cand deputatii, de toate orientarile politice, au votat pentru o crestere cu 50% a salariilor profesorilor, masura care va costa statul mai mult de un miliard de euro in 2009, adica 1% din PIB. Dupa ce a criticat-o cu jumatate de gura, ministrul liberal al educatiei, Cristian Adomnitei, a spus "da" acestei majorari, in aplauzele profesorilor prezenti in sala, atragandu-si reprosurile premierului.

Dupa cum anticipau analistii, votul deputatilor a antrenat imediat un val de revendicari salariale, functionarii publici solicitand o crestere similara si amenintand ca, in caz contrar, vor declansa joi o greva generala care "va paraliza tara". Colegul medicilor si sindicatul functionarilor din sistemul sanatatii le-au calcat pe urme, apreciind ca si ei sunt indreptatiti sa beneficieze de generozitatea guvernului.

Citeste si:

In fata acestei avalanse de revendicari, ministrul economiei, Varujan Vosganian, premierul si guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, au avertizat ca economia nu-si poate permite astfel de majorari, mai ales in contextul crizei financiare internationale. "Ar duce la o inflatie fara precedent, la abandonarea investitiilor din sanatate si educatie si la cresterea deficitului public la 7% din PIB, ceea ce ar impiedica tara sa respecte criteriile pentru adoptarea euro in 2014", a declarat Vosganian.

Criticat ca nu a incercat inainte de vot sa ceara deputatilor sa dea dovada de ratiune, premierul a anuntat sambata ca va contesta decizia Parlamentului la Curtea Constitutionala. El a mai spus ca i-a scris o scrisoare presedintelui Traian Basescu, desi acesta este inamicul sau politic recunoscut, pentru a-i sugera sa nu promulge legea. Tariceanu le-a mai cerut ministrilor sa discute cu sindicatele, pentru a le convinge sa renunte la miscarile de protest anuntate.

"Guvernul nu este dispus sa dea curs masurilor populiste ce risca sa distruga tot ce am acumulat in ultimii ani", a asigurat premierul. Acest avertisment a venit insa prea tarziu, spun observatorii, remarcand ca "a fost deschisa cutia Pandorei si nimeni nu o va putea inchide".