Sub presiunea opozitiei social-democrate, guvernul minoritar al liberalului Calin Popescu-Tariceanu a decis sa avanseze la 1 octombrie o crestere cu 20% a pensiilor. Tot de la aceasta data, salariul minim a trecut de la 500 la 540 de lei (135 la 141 euro), ajutoarele pentru incalzire au fost majorate, ca si subventiile pentru agricultori.

"Anul acesta, Mos Craciun a venit la 1 octombrie", scrie, ironic, presa, vorbind despre avalansa de cresteri salariale, prime si alte bonusuri oferite de guvern.

Insa cireasa de pe tort a aparut marti, cand deputatii, de toate orientarile politice, au votat pentru o crestere cu 50% a salariilor profesorilor, masura care va costa statul mai mult de un miliard de euro in 2009, adica 1% din PIB. Dupa ce a criticat-o cu jumatate de gura, ministrul liberal al educatiei, Cristian Adomnitei, a spus "da" acestei majorari, in aplauzele profesorilor prezenti in sala, atragandu-si reprosurile premierului.

Dupa cum anticipau analistii, votul deputatilor a antrenat imediat un val de revendicari salariale, functionarii publici solicitand o crestere similara si amenintand ca, in caz contrar, vor declansa joi o greva generala care "va paraliza tara". Colegul medicilor si sindicatul functionarilor din sistemul sanatatii le-au calcat pe urme, apreciind ca si ei sunt indreptatiti sa beneficieze de generozitatea guvernului.

In fata acestei avalanse de revendicari, ministrul economiei, Varujan Vosganian, premierul si guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, au avertizat ca economia nu-si poate permite astfel de majorari, mai ales in contextul crizei financiare internationale. "Ar duce la o inflatie fara precedent, la abandonarea investitiilor din sanatate si educatie si la cresterea deficitului public la 7% din PIB, ceea ce ar impiedica tara sa respecte criteriile pentru adoptarea euro in 2014", a declarat Vosganian.

Criticat ca nu a incercat inainte de vot sa ceara deputatilor sa dea dovada de ratiune, premierul a anuntat sambata ca va contesta decizia Parlamentului la Curtea Constitutionala. El a mai spus ca i-a scris o scrisoare presedintelui Traian Basescu, desi acesta este inamicul sau politic recunoscut, pentru a-i sugera sa nu promulge legea. Tariceanu le-a mai cerut ministrilor sa discute cu sindicatele, pentru a le convinge sa renunte la miscarile de protest anuntate.

"Guvernul nu este dispus sa dea curs masurilor populiste ce risca sa distruga tot ce am acumulat in ultimii ani", a asigurat premierul. Acest avertisment a venit insa prea tarziu, spun observatorii, remarcand ca "a fost deschisa cutia Pandorei si nimeni nu o va putea inchide".